Om NFSS
NFSS ble etablert i 1998 og er et landsdekkende nettverk for fagpersoner som arbeider med seksualitet. Nettverket er en viktig ressurs i kunnskapsformidling og utvikling av tilrettelagt informasjons- og undervisningsmateriell. Habiliteringstjenestene arbeider i hovedsak med barn, unge og voksne med medfødt eller tidlig ervervet funksjonshemming/utviklingshemming.
Nettverket har et styre som består av en representant fra hver helseregion. Styret har ansvar for å arrangere en årlig nettverkskonferanse.
Funksjonshemmede er en uensartet gruppe som har samme behov for kunnskap om kropp, seksualitet og prevensjon som andre grupper i befolkningen. Seksualitet kan bli en del av livet som skaper vansker for barn, unge og voksne med funksjonshemming. Det er vanskelig for mange å skaffe seg kunnskap og erfaringer fordi ikke alle har det samme nettverk av venner rundt seg om andre har. Seksualitet er ikke alltid så konkret – det kan være mange ”usagte regler” som er vanskelig å forstå. For å forebygge seksuelle overgrep og uønskede svangerskap, og for å bidra til at personer med funksjonshemming/utviklingshemming får et godt forhold til egen kropp, egen seksualitet og samliv med andre, er det å tilrettelegge undervisning og veiledning for denne gruppen viktig.
Saker som handler om seksuelle problemstillinger i barne- og voksenhabiliteringstjenestene viser seg å være økende. Vi tror ikke at det skjer mer overgrep eller at problemene er blitt større i dag enn tidligere. Det er derimot mer akseptert både hos pårørende og hos bistandsytere at også funksjonshemmede/utviklingshemmede har en seksualitet som må ivaretas. Også deres seksualitet kan skape problemer som krever mer profesjonell hjelp.
Problemstillinger
Problemstillinger som henvises til habiliteringstjenestene kan blant annet være:
onaniproblematikk
uakseptabel seksuell atferd som blotting og beføling
mangel på kunnskap på området – behov for seksualopplysning
behov for seksualtekniske hjelpemidler
selvskading på kjønnsorgan
seksuell utnyttelse
utviklingshemmede som har vært utsatt for voldtekt og andre alvorlige seksuelle overgrep
identitetsproblemer/transeproblemer hos barn, unge og voksne med funksjonshemming
utviklingshemmede som begår seksuelle overgrep
homoseksualitet, spesielle tenningsmønstre/fetisjer
ønske om å få barn, prevensjonsveiledning og par-problematikk
Åpenhet om temaet
For foreldre til barn/ungdom med funksjonshemning/utviklingshemming kan det være en tøff jobb å ta opp tema omkring deres barns seksualitet i møte med fagpersoner fra helsevesenet. Det er fortsatt et tema som det snakkes lite og åpent om. Nettverket ser det også som sitt ansvar å ruste fagpersoner til å ta opp tema seksualitet og å drive opplysningsarbeid om seksualitet opp mot gitte diagnoser. Dette i tillegg til å arbeide direkte med henvisninger som kommer til habiliteringstjenestene.
Det er mange utfordringer knyttet til funksjonshemming/utviklingshemming og seksualitet. Den beste måten å hjelpe personer med funksjonshemming
/utviklingshemming til å få et godt forhold til sin egen kropp og seksualitet, er å starte arbeidet tidlig. Seksualiteten starter ikke i puberteten, men lenge før – det er derfor viktig med et godt samarbeid mellom barnehabilitering og voksenhabilitering. Mange problemer kan forebygges med tidlig innsats.
Prosjektrapport
Seksualitet og funksjonsnedsettelser
– Hvordan er situasjonen i norske habiliteringstjenester fra 2003 til 2018